تاریخچه تغذیه

مختصری در مورد تاریخچه تغذیه

nutrition

Bible کتاب مقدس دانیال بود، او از سوی شاه بابل اسیر شد و در دربار شاه به خدمت گرفته شد. دانیل از مصرف غذاها و شراب‌های فاخر خودداری می‌کرد و مشهور بود که سبزیجات، حبوبات وآب را ترجیح می‌دهد. پیشکارِ سرآشپز با اکراه می‌پذیرفت تا غذاهای آنها را امتحان نماید، اما این غذاها بر آنچه در دربار شاه بابل سرو می‌شد، رجحان داشت. طی مدت ۱۰ سال، دانیل و پیروانش از رژیم غذایی گیاهی خود پیروی می‌کردند، در حالی که شاه بابل و زیر دستانش نیز برنامه غذایی خود را ترجیح می‌دادند. آزمایشات حاکی از آن بود که دانیل و پیروانش سالم‌تر و متناسب‌تر بودند، بنابراین به آنها اجازه داده می‌شد تا از رژیم غذایی خود پیروی نمایند.

بقراط (یونان،۴۶۰ پیش از میلاد تا ۳۷۰ پیش از میلاد)

بر طبق یکی از تئوری‌های تغذیه بقراط، همه افراد یکسان هستند و تفاوتی ندارد که چه چیزی می‌خورند یا کجا زندگی می‌کنند. او استنتاج می‌کند که هر غذایی باید حاوی یک ماده مغذی باشد تا ما را به نحوی که هستیم، ‌شکل دهد. این افسانه، مبنی بر یک ماده مغذی هزاران سال ادامه پیدا کرد. شهرت بقراط همچنین ناشی از این گفته است که “اجازه بده غذای تو داروی تو باشد و داروی تو غذای تو”.

آنتونی لاووازیه(فرانسه، ۱۷۴۳ تا ۱۷۹۴)

به عنوان پدر علم شیمی و پدر علم تغذیه شناخته می‌شود. شهرت وی ناشی از گفته‌ مشهور او “زندگی فرایندیست شیمیایی” می‌باشد. همچنین وی دستگاهی به نام “حرارت‌سنج” را طراحی کرد که به سنجش میزان حرارت تولید شده از سوی بدن بر اثر کار و مصرف انواع مختلف غذاها می‌پردازد. او در سن ۲۴ سالگی به عضویت انجمن علمی فرانسه درآمد. در سال ۱۷۹۴، در طی سالهای انقلاب فرانسه گردن زده شد.

Christiaan Eijkman (هلند، ۱۸۵۸ تا ۱۹۳۰)

پزشک و آسیب‌شناس (پزشکی که با مطالعه سلول‌ها و بافت‌ها زیر میکروسکوپ به تشخیص بیماری‌ها می‌پرداخت). وی اخطار داد که برخی افراد در جاوه مبتلا به بیماری بری‌بری پیشرفته، بیماری که منجر به مشکلات قلبی و فلج می‌شود، هستند.

هنگامی که وی جوجه‌ها را با رژیمی اساسا متشکل از برنج سفید تغذیه نمود، علائم گونه‌ای از بیماری بری‌بری در آنها نیز گسترش یافت اما جوجه‌هایی که از برنج قهوه‌ای فرآوری نشده، تغذیه شده بودند چنین علائمی نداشتند. هنگامی که وی به بیماران مبتلا به بری‌بری برنج قهوه‌ای داد، آنها درمان شدند. سالها بعد مشخص شد که سبوس (پوست خارجی) برنج حاوی تیامین یا ویتامین 1B می‌باشد. کریستین و سر فردریک هاپکینز مشترکاً، جایزه نوبل علوم طبیعی/علم طب را دریافت نمودند.

دکتر جیمز لیند (اسکاتلند، ۱۷۱۶-۱۷۹۴)

از پیشگامان در مسیر علم بهداشت در اسکاتلند و نیروی دریایی رویال (بریتانیا) بود. او بر اهمیت تهویه مطبوع، نظافت جسمانی دریانوردان، رختخواب پاکیزه، ضدعفونی کردن زیر عرشه، تهیه آب تازه با تقطیر آب دریا و مصرف مرکبات برای پیشگیری و درمان کمبود ویتامین‌ تاکید می‌کرد. او امروزه به دلیل اقدامات شایانی که در زمینه ممارست در بهبودِ طب پیشگیرانه و اصلاح مواد مغذی انجام داده، مورد تحسین است. وی رساله‌ی خود را در زمینه کمبود ویتامین منتشر نمود. چندین دهه‌ بعد، دریانوردان بریتانیایی با نام مستعار Limeys شهرت یافتند زیرا آنها به طور منظم آب‌لیمو مصرف می‌کردند و از سلامت کامل برخوردار بودند و انرژی و توان بیشتری نسبت به اغلب دریانوردانِ نیروهای دریایی دیگر داشتند.

دکتر ویلیام بومونت (امریکا، ۱۷۸۵- ۱۸۵۳)

جراح در نیروی دریایی امریکا. وی به دلیل تحقیقاتش در زمینه دستگاه گوارش انسان به عنوان پدر فیزیولوژی معده شناخته می‌شود. بومونت، الکسیو مارتین شکارچی فرانسوی که از ناحیه شکم مورد اصابت قرار گرفته بود را ملاقات نمود. بومونت، مارتین را درمان نمود اما نتوانست حفره شکم را ببندد و او با سوراخ باز(زخمی عمیق که بوسیله مجرای پیچاپیچی بداخل مربوط می‌شود) التیام یافت. مارتین به برمونت اجازه داد تا در فواصل منظم به ملاقات وی رفته و از زخم بازدید نماید، حتی به او اجازه داد تا اعضای داخلی بدنش را وصله کند، که به طور قطع بسیار دردناک بود. همین امر به بومونت اجازه داد تا چندین آزمایش و کشفیات قابل توجهی داشته باشد و البته نتایج چشمگیری از قبیل آنچه در زیر بیان می‌شود، حاصل نماید:

– معده سنگ آسیاب نیست.

– شخصی درون معده زندگی نمی‌کند تا غذاهای مفید را از یک طرف دریافت و ضایعات غذاهای مضر را دفع نماید.

-عمل هضم به دلیل ترشح آنزیم‌های گوارشی در معده اتفاق می‌افتد.

-غذاها به صورت تفکیک شده و ترتیبی هضم نمی‌شوند، بلکه هضم به صورت مستمر اما با سرعت‌های متفاوت اتفاق می‌افتد.

– صداهای معده ناشی از انقباضات معده است و نه چیز دیگری.

-چربی‌ها به کندی هضم می‌شوند.

دکتر استفان ببکاک (امریکا، ۱۸۴۳- ۱۹۳۱)

شیمیدان کشاورزی. وی شهرت خویش را از آزمونی به نام ببکاک که به بررسی روغن لبنی موجود در شیر و فرایند تولید پنیرمی‌پرداخت، کسب نمود. همچنین وی با انجام آزمایشی موسوم به تک دانه‌ای که در نهایت منجر به پیشرفت تغذیه وشکل‌گیری آن در قالب علم شد، به شهرت رسید.

ببکاک ایده‌‌ای مبنی بر تغذیه گاوهای شیرده با یک منبع غذایی که این منبع یا گیاه ذرت کامل و یا گیاه گندم کامل بود را در سر می‌پروراند. او بر اساس هر یک از رژیم‌ها دو ماده گوساله را پروراند. اما هنگامی که یکی از حیوانات وی درگذشت، تحقیقات از هم پاشیده شد و امکان ادامه کار از بین رفت.

در نهایت، همقطاران ببکاک، هارت، همفری، مک‌کالم و استینباک آزمایشات را از سر گرفتند. آزمایشات بر روی گوسا‌له‌های چهار تا پنج‌ ماهه‌ که منحصرا یا با گیاه ذرت، گیاه گندم، گیاه جو و یا تلفیقی از این ۳ تغذیه می‌کردند، انجام شد. همه آنها در طی مدت تقریبا یکسانی یعنی مدت ۱۲ ماه پروار شدند. اما از گاوهایی که با گیاه ذرت تغذیه می‌کردند، گوساله‌هایی طبیعی متولد شد، در حالی که گوساله‌های متولد شده از گاوهای گندم‌خوار، یا مرده به دنیا می‌آمدند یا در مدت کوتاهی پس از تولد می‌مردند. آنها همچنین خاطر نشان کردند که گاوهای ذرت‌خوار سه برابر بیشتر از گاوهای گندم‌خوار شیر تولید می‌نمودند.

آنها به این نتیجه رسیدند که یا گندم حاوی موادیست که برای گاوها مضراست یا ذرت دارای مواد مغذی ضروری می‌باشد که گندم فاقد آن است.

توالی کشفیات در نهایت مشخص نمود که پروتئین محلول در چربیِ ذرت تاثیرات مثبتی بر تولید مثل دارد. دانشمندان این فاکتور را A نامیدند، آنچه امروزه تحت عنوان ویتامین A می‌شناسیم.

کاسیمیر فانک (لهستان، ۱۸۸۴- ۱۹۶۷) متخصص بیوشیمی.

فانک سهوا تصور می‌کرد که چیزهایی که اخیرا با عنوان فاکتور A کشف می‌شد، حاوی آمین می‌باشد. و از آنجایی که این آمین‌ها حیاتی‌اند، او واژه‌ ویتامین را ابداع نمود.(آمین‌های حیاتی)

با پیشرفتی که از تحقیقات حاصل می‌شد و ویژگی‌های فعال بیشتری به دست می‌آمد، آنچه را محلول در آب یافتند با عنوان B طبقه‌بندی نمودند. مشخص شد که بیش از یک چیز در آب به صورت محلول وجود دارد، از این روی به طبقه‌بندی آنها با عنوان 1B،2B،3B و غیره پرداختند.

برخلاف انتظار برخی از آنها ویتامین از آب درنیامدند، اما برخی دیگر شبیه به یکدیگر بودند، همین امر توجیهی برای جهش ناگهانی ارقام نامگذاری ویتامین B از ۹ به ۱۲ یا ۷ به ۹ است. ویتامین B12 در سال ۱۹۴۸ توسط کارل فالکرس(امریکا) و الکساندر تاد     (بریتانیای کبیر) کشف و در سال ۱۹۴۹ به شهرت رسید. آنها عنصر فعال آن به نام کوبالامین را مجزا نمودند. همچنین امکان تزریق مستقیم این دارو به عضلات برای درمان بیماری مهلک کم خونی وجود داشت.

به لطف تحقیقات انجام شده بر روی خوک‌های گینه‌ای ویتامین C کشف شد. تعداد محدودی از حیوانات از جمله انسان، خوک‌های گینه‌ای، پستانداران، برخی از خفاشان، بعضی از پرندگان و تعدادی از خزندگان به ویتامین C موجود در غذاها نیاز دارند، انواع دیگر حیوانات قادرند این ویتامین را در درون بدن خود هم‌گذاری نمایند (خودشان تولید نمایند).

عصر کشفیات در زمینه مواد مغذی حیاتی در پیشگیری از بیماری‌ها در سال 49-۱۹۴۸ با کشف ویتامین B12 به پایان رسید.البته عناصر دیگری نیز خارج از محدوده آن عصر یعنی عصر کشفیات درخشان، پیدا شد.

برخی از افراد مشهور در تاریخچه تغذیه:

-۱۹۲۵ ادوین بی.هارت کشف نمود که برای جذب آهن، مقدار محدودی مس در بدن حیاتیست.

-۱۹۲۷ آدولف اوتورینهولد وینداوس از ترکیبات مختلف به ویتامین D رسید، و به همین دلیل موفق به کسب جایزه نوبل شیمی شد.

-۱۹۲۸ آلبرت زنت- گیورجی اسید اسکوربیک را مجزا نمود(ویتامین C). در سال ۱۹۳۲ اثبات نمود که با ویتامین C می‌توان از کمبود ویتامین پیشگیری نمود. در سال ۱۹۳۷ موفق به ارائه ویتامین C شد و جایزه نوبل را از آن خود کرد.

-۱۹۳۰ ویلیام کامینگ رز موفق به شناسایی اسیدهای آمینه‌ی حیاتی که بدن قادر به تولید آنها نیست اما ترکیبات ضروری پروتئین هستند، شد.

-۱۹۳۵ اریک جان آندروود و هدلی مارستون ضرورت کبالت را کشف نمودند. آنها با یکدیگر همکار نبودند و کشفیات به صورت مستقل صورت پذیرفت.

-۱۹۳۶ اوژن فلوید دوبیس اثبات نمود که کارایی ذهنی و جسمی منوط به جذب کالریست.

-۱۹۳۸ ارهارد فرنهولز ساختار ویتامین E را کشف نمود، که بعدها توسط پائول کارر ساخته شد.

-۱۹۴۰ السی ویدوسون اصولی که در جیره‌ غذایی جنگ جهانی دوم رعایت می‌شد را بیرون کشید. همچنین ویدوسون دراقدامات دولت مبنی بر افزودن ویتامین‌ها به غذا در طی سال‌های جنگ جهانی دوم و چند سال پس از جنگ مباشرت داشت. ویدوسون و رابرت مک‌کنسی مشترکاْ، کتابی به نام ترکیبات شیمیایی غذاها را در سال ۱۹۴۰ تالیف کردند که اساس تفکرات تغذیه‌ای مدرن بر آن استوار است.

-۱۹۴۱شورای ملی تحقیقات(امریکا) نخستین توصیه‌های مربوط به میزان مجاز مصرف ویتامین‌ها را اعلام نمود.

-۱۹۶۸ لینوس پائولینگ واژه‌ی orthomolecular nutrition (مصرف ویتامین و املاح معدنی به مقدار کافی برای بهسازی توازن مواد غذایی در مولکول‌های بدن) را ابداع نمود. بر اساس تئوری وی رساندن مولکول‌های (ویتامین‌های با تمام خواص) صحیح و به میزان لازم به بدن، تغذیه در حد مطلوب، منجر به مصرف بهینه آنها، سلامتی کامل و در نهایت زندگی طولانی‌تر خواهد شد. اقدام پائولینگ اساس تحقیقات بیشتری شد که در نهایت منجر به تزریق حجم وسیعی از ویتامین C برای بهبود بقا و طول حیات و بهبود کیفیت زندگی برخی از بیمارانی که از سرطان حاد رنج می‌برند، می‌شد. به پاس خدمات پائولینگ جایزه نوبل شیمی به وی اعطا شد.

-۱۹۹۲وزارت کشاورزی(امریکا) هرم غذایی را بنیان نهاد که متعاقبا از سوی متخصصان تغذیه در سرتاسر جهان و به دلایل مختلف مورد انتقاد قرار گرفت.

-۲۰۰۲ Natural Justice study (USA) ارتباط بین رفتار خشونت‌آمیز و تغذیه را آشکار نمود.

-۲۰۰۵ محققان دریافتند که ویروس‌های تنفسی بعلاوه تغذیه نامناسب عامل چاقی مفرط است.

اشتراک گذاری

یک نظر دهید